Haagse documentaire over vier jaar buitenschoolse kunsteducatie

27 February 2024, 17:13 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Laaktheater

In aanwezigheid van wethouder Saskia Bruines van Cultuur ging gisteren in het Laaktheater de documentaire 'Kinderen, Cultuur en Kansen' in première gegaan. Filmmaker Yassin Niemandsdochter blikt daarin met deelnemers en betrokkenen terug op vier jaar buitenschoolse kunsteducatie in Den Haag.

Het contact tussen de gemeente Den Haag en Leergeld Den Haag leidde in 2019 tot het project Kinderen, Cultuur en Kansen. Vier jaar organiseerden Art-S-Cool, Beweigi, Haags Theaterhuis en Muziekcentrum 1001 Nachten talentenprogramma’s, workshops en vakantiescholen waar honderden Haagse kinderen en jongeren aan meededen.

Het doel was om kunstdeelname toegankelijk te maken en talentontwikkeling te stimuleren bij jongeren die opgroeien in gezinnen met weinig geld. Over de resultaten van dit unieke project spraken Saskia Bruines (wethouder Cultuur), Charlie Ortega (directeur Leergeld Den Haag) en filmmaker Yassin Niemandsdochter tijdens de première met gastheer Hizir Cengiz.

"Kinderen, Cultuur en Kansen is een betekenisvol verhaal", zegt Yassin Niemandsdochter. "Het vertelt dat je er mag zijn, jezelf kan uiten. De boodschap is dat elk kind bestaansrecht heeft. Het maken van deze film stemde me hoopvol, ondanks de armoede waar deze pittige kinderen in opgroeien."

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Leergeld Den Haag.

Onmisbaar

Wethouder Bruines onderstreepte het belang van kunsteducatie, binnen en buiten school. “Projecten zoals Kinderen, Cultuur en Kansen zijn van grote waarde om kinderen en jongeren in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Meedoen aan dit soort projecten vergroot hun creativiteit, ze leren samenwerken en ontdekken hun talenten. Inclusieve cultuureducatie en -participatie zijn onmisbaar voor een bloeiende culturele sector. We werken er dan ook hard aan om financiële, culturele en fysieke drempels weg te nemen en zo alle Haagse kinderen en jongeren toegang te geven tot kunst en cultuur.”